За школата

Националната школа по физика на Теодосий Теодосиев води началото си от 1974 година, когато младият учител постъпва на работа в създадената само 4 години по-рано МГ „Никола Обрешков“ – Казанлък.

Тео привлича интереса на част от учениците към физиката с различния си подход в последствие еволюирал до „Методика за формиране на силов интелект„. Неговият метод бързо доказва своята ефективност, след като няколко души от първия му отбор (вж. снимката) са класирани на 10тата международна олимпиада по физика в Храдец Кралове, Чехословакия, от където Петко Динев се завръща със златен медал.

Първият отбор на Теодосий Теодосиев през м.май 1978
Първият отбор на Теодосий Теодосиев през м.май 1978

И това е само началото! Успехите Школата на Тео стремително започват да се натрупват, като към края на 2014 година статистиката показва:

  • 19 абсолютни първенци на националните олимпиади по физика;
  • 8 златни медала от международни олимпиади по физика (от общо 12 за България);
  • Повече от 50 участници в международните олимпиади по физика само за последните 12 години;
  • Неизброими участия в международни състезания и олимпиади по физика.

В школата си Теодосий Теодосиев, не само ръководи теоретични занятия, но и събира и предоставя за ползване от възпитаниците си физична литература, поддържа огромна база от теоретични задачи и се опитва да поддържа и развива база за експериментални задачи и занятия. Школата, също така, дава възможност и на други учители, дори ученици, да водят свои занятия по вече утвърдената методика.

През учебната година се провеждат ежеседмични занятия (разделени на две групи от по-малки и по-големи ученици), а през останалото време Теодосий Теодосиев организира летни лагер-школи по физика в базата на Община Казанлък в местността Паниците край Калофер. В подходящо време също така се организират походи и нощни наблюдения.

И най-важното: обучението в школата на Тео е напълно безплатно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.