Летен стаж в Попминчев Лабс 2019

Инициатива „Дарения за млади физици“

Експериментална школа „Попминчев“ по свръх високи лазерни и рентгенови технологии

Експериментален стаж за млади физици-олимпийци

Popmintchev Labs, University of California, San Diego, La Jolla, California

През лято-есен 2019 година се организира първия по рода си летен стаж за млади таланти в българската физика под патронажа на Фондация „Тео“ и с помощта на световноизвестния български физик Теньо Попминчев.

Теньо прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. Теньо стартира собствени лаборатории на два континента – Popmintchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина..

През 2019 година се ражда идеята за сътрудничество между школата за млади таланти на Теодосий и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на Теньо. Целта е да се даде високотехнологично обучение на най-перспективните млади български физици чрез летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния. За целта се набират дарения към Фондация „Тео“ за разходите за транспорт, храна и настаняване на трима стажанти за период от три седмици през лято-есен 2019, отличили се с медали на световни олимпиади. Учениците ще бъдат придружени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им. Предварително определените дати за 2019 г. са 26 август – 14 септември. Размерът на очакваното дарението е $15000.

Стажантите за 2019 година са топ медалистите на страната от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката. Следните кандидати са одобрени лично от Теодосий Теодосиев и Теньо Попминчев:

Александър Глушков

Александър Глушков

Александър Глушков е ученик в девети клас в ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък с профил „Математика и физика“. Освен с математика, физика и информатика, в свободното време тренира баскетбол и се занимава с дизайн и изобразително изкуство.

Интелектуален състезател е в национални олимпиади по физика, математика, информатика и астрономия, с редица медали и челни класирания. От пети клас посещава редовно летни школи на Тео, както и извънучилищни занимания по информатика, физика и астрономия.

Интересува се от стажа в Попминчев Лабс, защото обича теория на физиката и иска да види и докосне практическия аспект на науката. Физиката тече в кръвта на семейството – вуйчото на Александър е професор по лазерна физика в Мюнхен.

Александър Проданов

Александър Проданов

Александър Проданов е в девети клас в ППМГ „Никола Никола Обрешков“ – Казанлък с профил „Математика“. Интересува се от футбол и кинематография. Заснема и участва в исторически филм за град Шипка, община Казанлък.

Интелектуален състезател е в олимпиади по физика (европейско ниво), математика (международно ниво), химия (национално ниво) и астрономия, отличил се с редица златни и сребърни медали.

От седми клас посещава седмични и летни лагери в училището на Тео. По време на стажа в Попминчев Лабс се надява да се докосне до технологии, за които само е чувал. Интересува се от лазери. Александър прави електронни схеми като хоби, дори е успял да направи собствен стробоскоп. Обича да се учи как се извеждат физични закони, за да опознае по-добре основите на физиката.

Стилиян Иванов

Стилиян Иванов

Стилиян Иванов е ученик в десети клас в ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък. Дълго време е тренирал спортни танци.

Ходил е на международни олимпиади по физика, математика и информатика в Сингапур и Тайланд, като е натрупал златни, сребърни и бронзови медали. Миналото лято посещава лятна школа при Тео.

От стажа в Попминчев Лабс иска да получи практически познания по физика и да види как работи една истински модерна лаборатория.

Контакти

За повече информация за стажа и начините за дарение:

За дарения по банков път, моля, използвайте информацията на страницата ни „Дарение чрез банков превод„. Моля, обезателно посочете основание за банковия превод „За летен стаж в Попминчев Лабс„.

Приложения