Старт на проекта „Национална школа по физика гр.Казанлък“

Скъпи приятели,

В средата на месец октомври 2009г. бе подписан договор между Министерство на образованието, младежта и науката и фондация „ТЕО“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Национална школа по физика гр.Казанлък“. Проектът е на стойност 111 827,43 лева. Средствата по проекта са осигурени по линия на Европейския съюз и Европейския Социален фонд и се отпускат в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Продължителността на проекта е 12 месеца.

Водеща организация е фондация „ТЕО“, а партньори по проекта са Община Казанлък и Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ гр.Казанлък.

Целта на проекта е да се подпомогне работата на Националната школа по физика в гр.Казанлък, която е единственото място в България за системна и задълбочена подготовка на младите хора в ученическа възраст по теоретична и експериментална физика. Възпитаниците на тази школа от 1976 г. и до сега печелят призовите места на националните олимпиади и състезания по физика. По традиция всяка година, минимум 4 от 5-те участници в международната олимпиада са възпитаници на школата на Теодосий Теодосиев и неизменно се завръщат от всички краища на света с награди.

В проекта са залегнали различни дейности и мероприятия, целящи създаване на интерес към приложната математика и занимателната физика сред най-младите участници в школата. Създаване на умения и навици за ползване на висша математика при решаване на задачите по физика. Задълбочено усвояване на теорията от университетския курс по обща физика, изграждане на навици за работа с научна апаратура. Формиране на силов интелект в процеса на ежеседмичните теоретични и експериментални занятия.

Реализирането на поставените цели ще стане по време на две летни лагер – школи – в с.Оряховица и в местността „Паниците“, а през учебно време – на ежеседмичните теоретични занятия и следващите ги олимпиади за текущо класиране на учениците. Планираният общински празник „Млади приятели на астрономията“ цели учениците от всички възрасти и родителите им да получат най-обща представа за звездното небе – съзвездия, тяхното взаимно разположение, имена на най-известните звезди, възможностите за ориентиране по звездите.

Скъпи приятели и съмишленици,

В продължение на една година ние ще споделяме с вас на нашия сайт най-интересните моменти от изпълнението на различните дейности, включени в проекта. Ще ви направим съпричастни на нашите радости и болки. Много ще се радваме да чуем Вашето мнение и препоръки за работата на фондация „ТЕО“ и по-конкретно за изпълнение на мероприятията, включени в проекта „Национална школа по физика гр.Казанлък“.

Прикачени файлове:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.